Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı Tutulurken Nelere Dikkat Edilmeli
- 10 Mayıs 2020
Çeşitli sebeplerden dolayı oluşan her gün trafik kazaları meydana gelmektedir.
Çevresel faktörler ya da yol bozukluklarının yanı sıra kural ihlalleri, dikkat dağınıklığı, hız tutkusu gibi nedenlerden dolayı sıklıkla oluşan trafik kazaları, iki taraf için de olumsuz sonuçlara yol açabilir. Olumsuz sonuçlara ilişkin can kayıpları, mal kayıpları, fiziksel veya psikolojik problemler gibi sayısız açıklama getirilebilir. Hatalı olmak ya da olmamak fark etmeksizin her iki tarafın da etkileneceği kazalarda can kayıplarının olmadğında oluşacak maddi kayıplar da insanı zora sokabilir.
Tutanak Tutulmadan Önce Yapılacaklar
Trafik kazalarından sonra kaza tespit tutanaklarının doldurulması elbette önemlidir ancak tutanaktan daha da öncelikli birtakım hususlar bulunur. İnsan sağlığına ilişkin problemlerin yaşandığı, yaralıların bulunduğu kazalarda sağlık ekiplerinin çağrılması, yapılacak ilk eylem olmalıdır. Profesyonel bir ilk yardım eğitimi alınmışsa müdahale edilebilir ancak bu yönde bir bilgi ve yetkisi olmayanların müdahalede bulunmaması tavsiye edilir.
Sağlık ekiplerinin çağrılmasının ardından yapılması gereken ikinci şey trafiğin güvenliğinin ve akışının sağlanmasıdır. Zincirleme kazaların önüne geçmek, trafiğin akışını sağlamak ve çevredeki insanları tehlikeye atmamak adına delil fotoğraflarının çekilmesinden sonra araçların güvenli bir noktaya taşınması yapılabilir. Emniyet şeridine çekilen araçların çevresine acil durum bildirimi yapan reflektörler yerleştirilir ve böylece kaza tespit tutanağının doldurulması işlemine geçilebilir.
Kaza Tespit Tutanağının Eksiksiz Doldurulması
Maddi hasarın oluştuğu trafik kazalarında, kaza tespit tutanağının eksiksiz doldurulması sigorta ve kasko işlemleri için oldukça önemlidir. Bu yüzden tarih, saat ve adres bilgilerinin yanı sıra sürücülere ilişkin bilgiler, araçlara ilişkin bilgiler, poliçelere ilişkin doldurulması gerekenlerin yazılması ve kusurların sıralandığı bölümde yer alan kutucuklara işlenen her bir kusur için çarpı (X) işaretinin konulması gerekir.
Yazılı olarak istenen bilgilerin dışında bazı görsel verilerin de işlenmesi de zorunludur. Araçların hasar görülen bölgelerinin belirlenmesi ve her iki sürücünün de kaza anını ayrıntılı bir şekilde ifade etmeleri beklenir. Kaza tespit tutanağı iki nüsha halinde hazırlanmalı, her iki sürücü de bu nüshalardan birine sahip olmalıdır. Kaza tespit tutanaklarının geçerlilik süresinin 2 yıl olduğu unutulmamalı, sigorta ve kasko işlemleri için bu süre aşılmamalıdır.
Kaza Tespit Tutanağı Tutulmayacak Durumlar
Trafik kazalarına yönelik bazı durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmaz. Buna göre; sürücülerden birinin sürücü belgesi yoksa ya da farklı bir taşıt türüne ait sürücü belgesi varsa, sürücülerden biri küçük yaşta ise, alkol alınan durumlarda, araçlardan biri kamu kurumuna aitse ve kamu kurumuna ait herhangi bir eşya hasar gördüyse, araçlarda hasara rastlanmayıp yalnızca üçüncü kişilere yönelik bir hasar oluştuysa ya da kaza ölümle sonuçlandıysa kaza tespit tutanağı tutulmaz. Sözü edilen kaza durumlarında farklı bir süreç ve prosedür işlenir.
Kaza Tespit Tutanağının Önemi
Kaza tespit tutanakları kasko ve trafik sigortası poliçelerinin yürürlüğe girmesi için başlıca gereklilikler arasında yer alır. Kaza sonucunda kendi aracınızda oluşacak maddi hasarların karşılanmasında kasko sigortası, karşı tarafta oluşan maddi hasarın karşılanmasında da trafik sigortası önemlidir. Kasko sigortasına yönelik yapılan tekliflerde çeşitli özel paket gibi opsiyonlar da sunulur. Kasko sigortasına ödenen ücret ile olası bir kaza sonucu ortaya çıkacak masraf miktarları karşılaştırıldığında kaskonun avantajı daha iyi anlaşılacaktır. Her gün yüzlerce ve belki de binlerce kazanın yaşandığı otoyollar, kaskonun önemini bir kez daha kanıtlar.